Dagschoonmaak
Verbeteringen voor mens en milieu komen samen in het pleidooi van CSU voor dagschoonmaak. “In de ‘oude’ situatie wordt van schoonmaakmedewerkers gevraagd om tussen 6 en 8 uur ’s ochtends schoon te maken, om dan na sluiting van het kantoor of de winkel weer terug te komen. Dit houdt in dat ze twee keer per dag de reis moeten afleggen.”
Dagschoonmaak vermindert de impact op de leefomgeving. “De CO2-voetafdruk van schoonmaak neemt alleen al qua reisbewegingen met vijftig procent af. Het pand hoeft bovendien minder lang te worden verlicht en verwarmd, waardoor ook het energieverbruik lager wordt.”
De kwaliteit van het sociale leven van schoonmaakmedewerkers wordt er eveneens beter van. “Ze kunnen bij het gezin zijn tijdens eetmomenten en er komt meer ruimte om te sporten. Ze kunnen bij daglicht veiliger reizen en hun werk wordt waardevoller”, weet Van Geenhuizen.
Volwaardig werk
Zichtbare schoonmaak heeft ook een positieve impact op de gebruikers van het gebouw. "Het geeft een schoon gevoel. Een aardig neveneffect is dat gebruikers zelf ook meer gaan doen als de schoonmaakmedewerker niet meer anoniem is. Dagschoonmaak leidt tot meer contact met de gebruikers van het gebouw en dat levert meer wederzijdse waardering en werkplezier op.”
Volgens Van Geenhuizen kan bij dagschoonmaak het takenpakket van schoonmaakmedewerkers worden verbreed met facilitaire zaken als post, receptie en catering. “Bovendien krijgen ze meer mogelijkheden om hun arbeidsuren uit te breiden. Van 2 x 2 uur in de oude situatie naar misschien 6 of 8 uur aaneen. Dat maakt het werk meer volwaardig, de kans op een beter salaris groeit en het verbetert hun positie op de arbeidsmarkt. Kortom: winst voor mens en milieu.”
Dit artikel is gesponsord door CSU.