Veertig procent op afstand
Het verzamelen van data over de werking van producten bleek in de praktijk een stuk eenvoudiger dan gedacht. “Wij dachten aanvankelijk dat we heel geavanceerde AI-toepassingen nodig zouden hebben, maar het begin bleek vrij simpel. Ons inzicht nam al enorm toe door eenvoudige data te verzamelen, zoals: hoe vaak draait een deur, hoe lang staat-ie stil, hoe vaak wordt een sensor geactiveerd?”
Met behulp van de data kan Boon Edam assets nu op afstand diagnosticeren en storingen verhelpen of voorkomen. “We kunnen tot veertig procent van de storingsmeldingen op afstand verhelpen, waar voorheen een monteur langskwam. Dit levert enorme voordelen op. We reduceren brandstofverbruik, en dus CO2-uitstoot en reiskosten, en we besparen er tijd mee. Bovendien kunnen we, omdat we vooraf vaak al de goede diagnose kunnen stellen, veel gerichter de juiste monteur naar de juiste klus sturen.”
Xperience
Tot slot biedt het digitale inzicht de mogelijkheid om proactief in te grijpen. “We kunnen onderhoud gerichter plannen en ook uitvoeren wanneer het de klant uitkomt. Daardoor zie je nog zelden rode linten bij de toegang tot een gebouw, wat toch een minder gastvrije en prettige entree is.”
“Klanten hebben eigenlijk geen boodschap aan responsetijden, aanrijtijden en periodiek onderhoud”, zo stelt Thuis. “Ze willen dat wij in 99,9 procent van de tijd de prestatie leveren en ze willen er verder geen omkijken naar hebben. Geen SLA dus maar een XLA, een Xperience Level Agreement.”
Een nieuw aandachtspunt is wel de afstemming met de IT-manager van de opdrachtgever. “Logisch, want die wil dat data veilig worden gedeeld en hackers geen extra ingang tot de systemen van de organisatie krijgen.”