FMN podcast

Recensie

FMN Podcast over biodiversiteit

Hester van Sprang is een van de vaste boekrecensenten van Facto. Deze keer heeft ze geen boek gelezen, maar een podcast beluisterd. Ze luisterde naar het tweeluik over biodiversiteit, gemaakt door het FMN Expertteam Duurzaam & Sociaal en het FMN Expertteam Huisvesten. Haar conclusie: 5 sterren.

Sinds oktober 2019 brengt FMN regelmatig Podcasts uit. Die worden gemaakt in samenwerking met de FMN-expertgroepen. Er staan inmiddels 68 afleveringen online. De keuze voor de onderwerpen is zo breed als het vakgebied en zit dicht op de actualiteit: van intelligente chatbots en de toegevoegde waarde van lokaal ondernemen tot de ondernemerskansen voor 2023.

Goed geluid

Daarnaast zijn er series van meerdere afleveringen rondom één thema, zoals datagedreven FM, circulaire bedrijfsvoering en een facilitaire blik op de toekomst. De afleveringen duren gemiddeld een half uur. Meestal is het een gesprek met meerdere deelnemers, met uitzondering van de afleveringen waarin een inspirerende vakgenoot wordt geïnterviewd. Het geluid is goed en de podcasts luisteren lekker weg.

Voor deze recensie heb ik het tweeluik over biodiversiteit (#46 en #49) beluisterd, gemaakt door het FMN Expertteam Duurzaam & Sociaal en het FMN Expertteam Huisvesten. Alycia Biekram (FMN/Facilicom) gaat in gesprek met Danique Lindner (toen ISS) en Bram van Schaffelaar (Ginkel Groep).  

Makkelijke manier om bij te blijven

De eerste aflevering gaat vooral over wat biodiversiteit is, waarom het een urgent thema is en wat de relatie is met klimaatverandering. Als je al redelijk ingevoerd bent in dit onderwerp, dan brengen die eerste 25 minuten geen nieuwe inzichten. In de laatste zes minuten wordt de link gelegd naar catering en groenvoorziening. Er volgt een interessante verkenning van de invloed die je via het cateringaanbod kunt uitoefenen.

De tweede aflevering gaat over groenvoorziening in relatie tot biodiversiteit. De aflevering begint met het verkennen van de meervoudige waarde van binnen- en buitengroen. Daarna gaat het over concrete stappen die je kunt zetten om de biodiversiteit te ondersteunen via het vergroenen van de omgeving. Na een half uurtje heb je concrete tips om meteen mee aan de slag te gaan en weet je waar je over moet nadenken in de samenwerking met leveranciers en het informeren van eindgebruikers.

Wil je op een aantrekkelijke en makkelijke manier bij blijven op ons brede vakgebied? Dan kan ik deze podcast van harte aanbevelen. Je vindt de FMN-podcast in je podcastapp. De podcasts zijn ook te bekijken via het FMN-kanaal op YouTube.

Recensent: Hester van Sprang, hoofddocent/onderzoeker bij de masteropleiding Facility & Real Estate Management bij Saxion Hogeschool en partner bij MeerWaarde Huisvestingsadvies.

Hester van Sprang