Nieuws

Universiteit Utrecht kiest voor de herbruikbare beker

Geen wegwerpbekers meer bij Universiteit Utrecht

Sinds 1 november komen er geen wegwerpbekers meer uit de koffieautomaten in de gebouwen van Universiteit Utrecht. De maatregel loopt vooruit op de nieuwe regelgeving en ondersteunt de ambitie van de universiteit om onze hoeveelheid afval terug te dringen.

In kantooromgevingen kan gebruik worden gemaakt van herbruikbaar servies dat te vinden is in de pantry’s. De voorraden servies worden waar nodig aangevuld met keramieken bekers. In de automaten in de onderwijsgebouwen en publieke ruimtes worden de wegwerpbekers in de automaat door leverancier Maas vervangen door een hardplastic bewaarbeker. Deze beker is als optie te kiezen voordat iemand op de automaat zijn keuze maakt. Kosten: 1 euro extra.

Eigen beker en Billie Cup

Gebruik van een eigen beker of een Billie Cup bij de automaat is ook mogelijk. Inmiddels heeft de universiteit ook een eigen To Go Koffiebeker, de Universiteit Utrecht Circular Cup. Dat is een dubbelwandige, circulaire herbruikbare koffie to-go beker met deksel. Kosten: 19,95 euro.

Lees meer over de aanpak van Universiteit Utrecht

Statiegeldautomaten

Statiegeldautomaten ondersteunen duurzame ambitie Koninklijke Jaarbeurs

Bij Koninklijke Jaarbeurs kunnen statiegeldflesjes en - blikjes sinds kort ingeleverd worden. Op deze manier werkt de congreslocatie aan een duurzaam beheer van grondstoffen en vermindert het zwerfafval, dat een verbetering van de gastvrijheid met zich meebrengt.

De congreslocatie ontvangt jaarlijks 2,3 miljoen bezoekers en is blij dat de twee machines er staan. Wie een flesje of blikje inlevert, kan zelf beslissen wat er met het statiegeld gebeurt: via Tikkie Terug het geld meteen op je rekening storten óf doneren aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

Van roerstaafje tot inzetbaarheid van personeel

Bas Rietvelt is sinds februari van dit jaar Head of Hospitality en vanuit zijn functie betrokken bij de ingebruikname van de statiegeldmachines. In een eerder gesprek met Facto gaf hij aan positief naar de toekomst te kijken. ‘Op het vlak van duurzaamheid zetten we al mooie stappen, maar we kunnen nog veel meer doen. Zo willen wij in ons restaurant laten zien dat eerlijk eten lekker en zeker ook betaalbaar kan zijn. Daarvoor is Peter Scholte per 1 maart 2023 de nieuwe chef-kok geworden van Koninklijke Jaarbeurs. Hoe wij als mens met de wereld omgaan, dat kan zo niet langer. Jaarbeurs wil de meest duurzame eventorganisator worden, op alle vlakken door de organisatie heen. Van het roerstaafje in een kop koffie tot de inzet van personeel.’

Bron: Koninklijke Jaarbeurs

.

Top 10

Top 10 schoonmaakbedrijven 2022

Het grootste schoonmaakbedrijf van Nederland is CSU, met een jaaromzet van 490 miljoen euro. Vebego Cleaning Services staat op plek 2 en Gom neemt de derde positie in. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Service Management dat onlangs is gepubliceerd.

Het omzetonderzoek 2022 van Service Management is uitgevoerd op basis van gegevens die door de bedrijven zelf zijn aangeleverd. De redactie van Service Management, net als Facto een uitgave van VMN Media, vroeg schoonmaakbedrijven naar hun cijfers van de cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf gerelateerde omzet, het aantal medewerkers en de verwachtingen voor 2023. Dochterbedrijven tellen mee in de omzet mits ze voor minimaal 51 procent eigendom zijn.

Groei en daling door overnames

Net zoals in 2021 leidt CSU de omzetranglijst van 2022 met een omzet van 490 miljoen euro (omzetgroei van 12,9 procent ten opzichte van 2021). Om haar positie als landelijke schoonmaakspecialist te versterken, heeft het bedrijf in mei 2022 activiteiten van Veldhuis Schoonmaakbedrijf overgenomen.

Nummer twee, Vebego Cleaning Services, heeft, door diverse investeringen en reorganisaties (waaronder het samenvoegen van merknamen zoals Hago, Stoffels Bleijenberg, Westerveld en Fortron), een omzetdaling van 8,9 procent ervaren in 2022. De omzet bedroeg 409 miljoen euro in 2022.

De top drie wordt, net als in 2021, gecompleteerd door Gom Schoonhouden met een omzet van ruim 317 miljoen euro (een omzetgroei van 7,2 procent).

Top 10 schoonmaakbedrijven 2022

    Omzet (euro)

Aantal medewerkers

1 CSU 490.000.000 15.455
2 Vebego Cleaning Services 409.100.000 10.129
3 Gom 317.422.071 8.077
4 Asito 289.000.000 7.913
5 EW Facility Services 105.018.995 3.034
6 Schoonster 91.010.266 4.122
7 ICS 60.486.250 2.305
8 Effektief Groep 51.650.000 2.571
9 Novon 47.406.568 2.369
10 Cantorclin 32.600.000 1.356

 

Bekijk hier het hele omzetoverzicht.

Eiwitten

Meer dan helft eiwitten uit plantaardig? Deze cateraars gaan ervoor

Elf bedrijfscateraars committeren zich aan de 'meer plant, minder dier'-doelstelling van Wakker Dier. In 2030 is minimaal zestig procent van de verkochte eiwitten plantaardig bij deze cateraars.

Nederlanders halen op dit moment zo’n veertig procent van hun eiwitten uit plantaardige bronnen zoals peulvruchten en granen. De overige eiwitten komen uit dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren.

De overheid zet in op vijftig procent plantaardig in 2030. ‘Too little, too late', zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. De elf cateraars laten zien dat het ambitieuzer kan en gaan voor 60 procent. ‘En daarmee zetten deze cateraars een enorme stap voor de dieren, het klimaat en onze gezondheid', vindt Hilhorst.

Stimulans voor plantaardig

Zo’n zeventig procent van de Nederlanders wil minder vlees eten, maar de vleesconsumptie daalt al jaren nauwelijks. Daarom is het belangrijk dat bedrijven vlees niet langer de standaard maken en de verkoop van plantaardige producten stimuleren. Wakker Dier ziet hier een bijzondere rol voor de bedrijfscateraars. Hilhorst: ‘Ze hebben alles in huis om hun gasten te inspireren en ze te laten ervaren hoe lekker plantaardig kan zijn. Dan wordt thuis een dagje geen vlees ook makkelijker.’

Bron: Misset Horeca, uitgave VMN Media