Het opstellen van een goed programma van eisen (PvE) is niet makkelijk, zeker niet als dit gedaan wordt door onervaren medewerkers. En dat is vaak het geval, omdat het opstellen in veel gevallen gebeurt door een inhoudelijk deskundige, die dat werk vaak voor het eerst of maar een keer in de paar jaar doet. Een PvE kan in minder dan een uur zijn opgesteld, maar zal bij complexere zaken minimaal een aantal weken of zelfs maanden doorlooptijd hebben, omdat er door alle betrokkenen in diverse overleggen over moet worden afgestemd.
Discussie achteraf voorkomen
Het opstellen van een PvE maakt dat je gedwongen wordt vooraf goed over het gewenste product (een goed of een dienst) na te denken. Je beschrijft de gewenste uitvoering of levering immers zo al behoorlijk gedetailleerd voorafgaand aan de opdrachtverstrekking waardoor je bij de daadwerkelijke levering geen of veel minder discussie hebt. Dit artikel geeft een aantal handreikingen voor een goed PvE en bevat een checklist om te controleren of alle mogelijke onderwerpen zijn behandeld.
Lees op Facto.nl ook de blog van Joost over aanbesteden
Marktkennis vergaren
Een PvE moet passen bij wat de markt te bieden heeft. Daarvoor is marktkennis vereist. Bijvoorbeeld door een zoektocht op internet, door leveranciers te spreken, door documentatie te bestuderen of een marktconsultatie op TenderNed uit te zetten. Of door na te gaan hoe andere organisaties een vraagstuk hebben opgelost of door indicatieve offertes op te vragen. Hierbij is het vooral belangrijk om helder te krijgen wat de onderscheidende factoren zijn tussen de verschillende beschikbare oplossingen.
Heldere en ondubbelzinnige eisen
Eisen moeten ondubbelzinnig en helder zijn verwoord. Als dit niet zo is, kan later discussie ontstaan over wat precies is bedoeld. Daarnaast speelt dat een programma van eisen (en de beantwoording daarvan) in de regel onderdeel wordt van het contract waardoor het gewenst is dat teksten eenduidig en helder zijn. Eventuele toekomstige discussies gaan in de regel niet over de inhoud van het contract maar juist over de inhoud van de opdracht (de levering of dienst zelf) en die is beschreven in het PvE.