Rising Star Noa de Ruiter (26)

‘We moeten investeren in flexibele en duurzame organisaties’

De Rising Star van deze editie is Noa de Ruiter, facilitair consultant bij Ifmec. Hoe ziet haar werk eruit, wat is haar ambitie en welk boek leest ze?

Opleidingen:

Hbo Facility Management HAN, Young Professional-programma van Ifmec, Post-hbo Facility Management Ifmec Academy. Begin 2023 double degree-diploma’s MSc en MBA in Facilities Management aan de PPA Business School in Parijs. Deze school heeft een samenwerking met Ifmec.

Functie:

Facilitair consultant bij Ifmec

Mijn werk bestaat uit:

Ifmec is een organisatieadviesbureau dat zich richt op facility management. Binnen mijn rol vervul ik opdrachten bij diverse opdrachtgevers. Dit kunnen adviesklussen zijn, maar ook interim-opdrachten. Momenteel doe ik een opdracht bij de Politie. Hier houd ik me bezig met de implementatie van de Rijkspas, de nieuwe toegangspas voor ruim 70.000 politiemedewerkers. Daarnaast ben ik ook actief binnen de community FMN Young, waar we, door het organiseren van toffe activiteiten, jonge mensen enthousiasmeren voor de veelzijdigheid van het facilitaire vakgebied.

Waarom heb je voor facility management gekozen?

Van jongs af aan ben ik een echte regeltante. Elk familie-uitje, feestje of andere activiteit organiseerde ik van top tot teen en ik wilde dat niemand iets tekortkwam. Tijdens mijn zoektocht naar een geschikte opleiding keek ik naar iets wat bij die karaktereigenschap zou passen. Het dienstverlenende aspect binnen FM is daarom ook wat mij het meest aansprak en de belangrijkste reden dat ik hiervoor gekozen heb.

 

‘Ik ben een echte regeltante’

Wat is voor jou in je werk de grootste uitdaging?

Het omgaan met ieders behoefte en wensen en ervoor zorgen dat hetgeen dat je oplevert zo goed mogelijk hierbij aansluit. Bij mijn huidige opdracht bij de Politie hebben we ontzettend veel stakeholders. Dit vind ik leuk, maar doordat iedereen zijn of haar mening heeft, is het soms uitdagend om hiermee om te gaan en voortgang te houden op het project. Eigenlijk zou het ook zo moeten zijn dat we veel meer kijken naar het algemene belang van de gehele organisatie en minder naar ons eigen eilandje.

Wat zou je graag beter kunnen?

Ik wil mijn bestuurlijke kant ontwikkelen. Ik ben echt een doener en sta graag met de poten in de klei. Om sterker te worden in mijn vak, wil ik graag meer ervaring op doen in een strategische of bestuursfunctie.

Als je jezelf vergelijkt met wie je was toe je startte met je opleiding, wat is er dan veranderd?  

Ik heb me de afgelopen jaren enorm ontwikkeld op zowel persoonlijk als professioneel gebied. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Brabant en verhuisde op jonge leeftijd naar de grote stad voor mijn studie. Dankzij het Young Professional-programma van Ifmec heb ik de kans gekregen te ontdekken welke kant ik op wilde en heb ik mijzelf door de verschillende soorten werkervaring in korte tijd erg ontwikkeld op professioneel vlak. Ik heb hierdoor echt groei ervaren waar ik de rest van mijn leven profijt van ga hebben.  

Belangrijkste FM-trend volgens jou:

Ik denk dat ik wendbaarheid en duurzaamheid voor nu het belangrijkste vind. Ik ben van mening dat wanneer we flexibele organisaties en dienstverleningsconcepten inrichten, we veel beter kunnen aansluiten op ieders behoefte. Ook zie je dat de nieuwe generatie hier veel meer waarde aan hecht dan voorheen, dus ik denk dat we daar onze FM-wereld op moeten voorbereiden. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat de wereld zoals we die kennen überhaupt blijft bestaan. Het is daarom van belang dat we als FM-professionals blijven investeren in (toepasbare kennis ten bate van) duurzaamheid.

‘Ons vakgebied mag meer waardering krijgen dan het nu ontvangt’

Grootste verbazing tot nu toe?

Ik verbaas mij soms nog steeds over de onbekendheid van ons vakgebied. Als je met iemand van buiten FM praat over facility management dan zijn er nog steeds mensen die niet goed weten wat dit inhoudt en ook het belang hiervan niet ervaren. Zonder alles wat wij als FM’er doen kunnen organisaties niet blijven bestaan. Ik denk dat je deze boodschap niet vaak genoeg kan herhalen en dat ons vakgebied meer waardering mag krijgen dan het nu ontvangt.

Grootste succes tot nu toe?

Begin dit jaar heb ik succesvol mijn master in Facilities Management afgerond. Vooral door dit te doen in de combinatie met fulltime werken, activiteiten binnen FMN Young, het kopen van een eerste huis en, niet te vergeten, het onderhouden van een sociaal leven, ben ik erg trots dat dit gelukt is!

Ambitie over vijf jaar:

Over vijf jaar hoop ik nog veel meer toffe ervaringen op mijn cv te hebben. Ik vind het heel leuk om mijzelf in de breedte te ontwikkelen en werkervaring op te doen bij verschillende organisaties met verschillende typen opdrachten of functies. Ik zie mezelf nu dan ook echt als generalist en ik denk dat ik dit over vijf jaar nog steeds wil zijn. Soms vragen mensen of ik niet een bepaald specialisme wil ontwikkelen. Dat kan natuurlijk altijd, maar ik ben van mening dat je ook een specialist kan worden in het zijn van een generalist.

Wie is jouw grootste inspiratiebron en waarom?

Ik wilde eerst een bekende FM-goeroe noemen die iedereen kent, maar dan zou ik liegen. Als ik eerlijk kijk naar mijn grootste inspiratiebron, dan is dat mijn vader. Als boerenzoon weet hij als geen ander wat keihard werken is en gaat hij volledig voor zijn doel. Ook heb ik van hem geleerd dat het niet erg is om soms wat brutaler in de wereld te staan. ‘Een brutaal mens heeft de halve wereld’ is dan ook een van zijn (maar ook mijn) favoriete uitspraken.

Welk boek ligt er op je nachtkastje?

Ik ben net begonnen met het boek ‘Omringd door idioten’ van Thomas Erikson. Dit boek gaat over de vier kleuren gedragstypes van mensen. Naast dat ik het ontzettend interessant vind om te lezen over menselijk gedrag, vind ik het ook belangrijk dat ik in mijn werk met verschillende typen mensen om kan gaan. Het leuke vind ik dat ik veel patronen herken in dit boek, wat soms ook best confronterend is! Ik ben wel van mening dat niemand één kleur is en alle kleuren nodig zijn om een goede balans in de samenleving te houden.

Meer Rising Stars:

Tientallen Rising Stars gingen Noa voor.

Kijk hier alle eerdere afleveringen terug