Verslag Facto congres 2023

Focus is het nieuwe IQ

Wat maakt een werkomgeving futureproof? Wat heb je nodig om je workplace-concept te herijken? En hoe kun je je (hybride) werkplek- en vastgoedstrategie verder aanscherpen? Deze en andere actuele vragen stonden centraal tijdens het Facto Congres dat op donderdag 21 september in De Woonindustrie onder voorzitterschap van Suzan Vink plaatsvond.

Door: Susan Meenhuis-Bosboom
Foto’s: Cor Salverius

Het Facto Congres ging, na een rustige opening door dagvoorzitter Suzan Vink (even onze ogen dichtgedaan), van start met de inspirerende keynote van prof. dr. Elke Geraerts. Zij is doctor in de psychologie en CEO van Better Minds at Work, waar ze nieuwe inzichten uit de wetenschap gebruikt voor succesvolle business-concepten. Ze is auteur van meerdere boeken, zoals De Mentale Reset, Mentaal Kapitaal, het Nieuwe Mentaal en Authentieke Intelligentie.

Haal de luiaard in jezelf naar boven

Geraerts neemt met de deelnemers een kijkje in ons brein. Hybride werken is volgens haar niet duurzaam, vanwege de vele prikkels die op ons afkomen. We krijgen minder zin in werken, krijgen last van zogeheten 'bwah de vivre' (in plaats van 'joie de vivre') en lopen kans om uitgeblust te raken.

We crashen na een lange werkdag op de bank, pakken onze smartphone erbij en leven steeds meer vanuit ons scherm. Tijd voor een reset! Tijd om de luiaard in ons naar boven te laten komen.

Stap af en toe in een glazen lift

Geraerts trekt een vergelijking met een grote glazen lift. Als we daarin stappen en omhoog, omlaag of opzijgaan, reflecteren we op onszelf en hebben we minder kans dat ons brein lui wordt.

Wat ook belangrijk is om te blijven leren en jezelf als 'onaf' te zien. Ga van een Calimero naar een Cali-hero, zegt ze. Iedereen die die uitdaging aangaat, ontwikkelt een mindset die open staat voor groei.

Bekijk hier de aftermovie van het Facto Congres:

Om de complexiteit van het brein volledig te benutten, moeten we de tijd nemen. Tijd om te leren bijvoorbeeld. En te beseffen dat je niet snel van A naar B kunt, maar via de zogeheten 'leerkuil, die erg belangrijk is om regie te houden op je eigen ontwikkeling. Tijd is ook nodig om te kunnen switchen van taak of plek. Anders liggen fouten op de loer, ebt onze creativiteit weg en verslechtert ons geheugen.

Focus is het nieuwe IQ

Kortom: om succesvol hybride te werken moeten we een mentale reset maken. Dat op twee manieren:

1. Het vinden van je eigen aandachtsritueel, dat ervoor zorgt dat je gefocust bent op je taak. Toptennisser Rafael Nadal deed dat in zijn wedstrijden bijvoorbeeld met het ordenen van zijn flesjes water. Zo kreeg hij meer grip op de wedstrijd.

2. Gebruik maken van single tasking. Laat je niet afleiden door alle signalen die dagelijks binnenkomen, zoals mailtjes en appjes (Geraerts noemt dit konijnen, die uit een hok komen), maar richt je op één grote taak (door Geraerts aangeduid als de 'Olifant').

Deze technieken zorgen ervoor dat je wat vriendelijker bent voor je brein. En dat heeft een positieve invloed op je intelligentie: focus is het nieuwe IQ. Connectie is het nieuwe EQ, aldus Geraerts.

Facto congres 2
Facto congres 3
Facto congres 2
Facto congres 5
Facto congres 6

Bekijk op facto.nl alle foto's van het congres

Rendang: lang laten sudderen of in de pressure cooker?

De afsluitende keynote van de dag was in handen van oud-coach van het Belgisch dameshockeyteam Niels Thijssen, die met zijn persoonlijke verhaal de zaal stil kreeg.

Hij vertelde over de lessen die hij leerde toen hij door stress van zijn werk geen fijn mens werd. Geen fijne vader meer kon zijn voor zijn 2-jarige dochter. Succesvol falen is wat hem betreft nodig om vooruit te komen. Dat kun je op vijf manieren doen:

  • Meer je intuïtie volgen
  • Focussen op de ander in plaats van jezelf
  • Cynisme omzetten in nieuwsgierigheid
  • Je beseffen dat cultuur van invloed is op iedereen.
  • Zaken wat vaker laten 'sudderen' in plaats van in de 'pressure cooker' doen.

Dat laatste betekende in zijn geval wat vaker rendang (een gerecht met stoofvlees uit de Indische keuken) maken die een nacht heeft getrokken, in plaats van gebruikmaken van het snelle recept in 45 minuten, waarmee hij zijn familie confronteerde.

Hoge opkomst: 325 bezoekers

Net als de laatste jaren had het Facto congres, met wederom een inhoudelijke samenwerking met TwynstraGudde, weer een volle bak met maar liefst zo’n 325 facility professionals in de zaal. Ze gingen met elkaar in gesprek over het meer dan actuele thema van dit jaar namelijk de ‘Futureproof Workplace’.

Kennissessies

Tussen de plenaire keynotes stonden in drie rondes meerdere inhoudelijke sessies van elk 60 minuten op het programma.

Zoals twee rondetafels over duurzaamheid en circulariteit respectievelijk datagebruik in FM en sessies over de huisvesting in een snel veranderende omgeving door ASML, de verandering naar een professionele en flexibele workplace management-organisatie bij ABN Amro, de haalbaarheid van hybride sturing bij VodafoneZiggo, robotisering (zie het verslag Robots kunnen nog lang niet tippen aan schoonmaakmedewerkers), catering in de hybride kantoren van negen Haagse ministeries, de weg naar een vitale werkomgeving (Living Lab), hybride werken bij Microsoft. Of men kon deelnemen aan een spel, gepresenteerd door Marieke Borkus van Bedrijfshelden.

Daarnaast konden deelnemers in de pauzes, onder het genot van een kop koffie van Maas, kennismaken met partners Brita en Thuisbezorgd.nl en natuurlijk met elkaar.